Skip to main content

Ponents

Marta Estrader

Investigadora Ramón y Cajal, Dpt de Química Inorgànica i Orgànica & Institut de Nanociència i Nanotecnologia, Universitat de Barcelona (IN2UB)
Marta Estrader és científica Ramón y Cajal al Departament de Química Inorgànica i Orgànica de la Universitat de Barcelona (UB). És doctora per la UB en química de coordinació i magnetisme molecular (2008). Després va realitzar etapes postdoctorals en els camps de la síntesi de nanopartícules magnètiques i el nanomagnetisme a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), a la Universitat d'Estocolm (Suècia) (Beatriu de Pinós) i al Laboratoire de Physique et Chimie des Nano-Objets (CNRS Tolosa) (Marie-Skłodowska-Curie). Actualment, els seus camps de recerca inclouen la síntesi de nanoestructures híbrides magnètiques, correlacions estructurals magneto/òptiques i aplicacions bio/ambientals.

Adriana I. Figueroa

Lectora Serra Húnter, Dpt. Física Matèria Condensada & Institut de Nanociència i Nanotecnologia, Universitat de Barcelona
Adriana I. Figueroa és investigadora en física experimental de la matèria condensada. Actualment, investiga la interacció entre les propietats estructurals, electròniques i magnètiques dels nanomaterials mitjançant eines de caracterització convencionals i avançades. Va estudiar Enginyeria Física a la Universidad del Cauca, Colòmbia el 2008, un màster en Física i Tecnologies Físiques el 2009, i és doctora en física per l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó, CSIC-Universitat de Saragossa (2012). Després d'una estada postdoctoral de quatre anys a Diamond Light Source al Regne Unit, i gairebé cinc anys a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), es va incorporar al departament de Física de la Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona com a professora (Serra Húnter) el gener de 2022, on actualment compagina la seva tasca docent amb la recerca en la caracterització avançada de nanomaterials.

Mónica García

Directora científica Simune Atomistics S.L. / Investigadora visitant al Grup de Teoria i Simulació a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
Llicenciada en Física per la Universitat de Salamanca (2005), doctorada en Química Computacional per la Universitat Rovira i Virgili (2010). Va fer la tesi doctoral “Theoretical Studies of Selective Processes in Heterogeneous Catalysis” a l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), Tarragona. Després va realitzar estades postdoctorals relacionades amb la simulació al camp de la catàlisi i electrocatàlisi al departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Stanford (Estats Units) i a la Divisió de Computació Científica de l'empresa química BASF (Alemanya).
Des del 2015, és la directora científica de l'empresa Simune Atomistics S.L., localitzada a Sant Sebastià. Encarregada de la supervisió de les activitats relacionades amb consultoria científica de disseny de materials, desenvolupament de producte ASAP (Atomistic Simulation Advanced Platform) i participació en programes de finançament regional, estatal i europeu.

Silvia Simon

Universitat de Girona

Llicenciada per la Universitat Autonoma de Barcelona (UAB) en Química (1992) i doctora per la Universitat de Girona en Ciències (1998). Professora titular de la Universitat de Girona, dins de l’àrea de Química Física, des de 2003, havent obtingut la Distinció de la Qualitat en la pràctica Docent de la UdG durant el 2008. Actualment Directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital. Membre del grup d’investigació DIMOCAT de l’Institut de Química Computacional i Catàlisis.
La seva recerca està centrada en la modelització d’enllaços d’hidrogen, així com en la transferència de càrrega en biomolècules. Ha publicat al voltant de 40 articles en revistes internacionals, un d’ells essent un dels articles més citats de la UdG. Molt involucrada en la Comunicació i Divulgació Científica. Entre d’altres, és coordinadora de la Nit de la Recerca a nivell estatal durant els últims sis anys. Des de la C4D han organitzat diferents actes de divulgació de la ciència, així com de formació en el camp de la divulgació científica. Professora dels primers MOOC's oferts per la UdG a a partir de la plataforma MiriadaX.

Nora Ventosa

ICMAB-CSIC

Enginyera química en l'especialitat de Química Orgànica per l'Institut Químic de Sarrià (IQS) i doctora per la Universitat Ramon Llull, Nora Ventosa és, actualment, professora de recerca de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). També és presidenta de l'Associació Tecnio, constituïda per totes les universitats i centres de recerca a Catalunya que tenen grups que han rebut la distinció Tecnio per part de l'Agència Acció de la Generalitat de Catalunya. A més, és sòcia-fundadora de l'spin-off Nanomol Technologies, exemple de transferència tecnològica i innovació, i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, dins la Secció de Ciències i Tecnologia.